VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Na preferente aandelen stort Randstad zich op obligatie-uitgiftes

Randstad draait overuren om nieuwe financieringsbronnen aan te boren. Minder afhankelijkheid van de banken en flexibiliteit zijn de toverwoorden.

Die boodschap had bestuursvoorzitter Ben Noteboom voor zijn aandeelhouders tijdens een buitengewone aandeelhoudersvergadering (bava).

De mondiale nummer twee op uitzendgebied, achter het Zwitserse Adecco en voor het Amerikaanse Manpower, kreeg tijdens de bava toestemming om voor maximaal 200 miljoen euro nieuwe preferente aandelen uit te geven.

Dat plafond is nog niet in zicht. Tot nu toe wist financiële man Robert-Jan van der Kraats ‘maar' voor 140 miljoen euro te slijten bij institutionele beleggers.

Obligatie-uitgiftes
De uitgifte van prefs is een voorbode voor een uitgebreide financieringsoperatie.

Randstad wil binnen niet al te lange tijd de afhankelijkheid van banken verder terugbrengen door relatief kortlopend schuldpapier (ongeveer drie jaar) bij investeerders te plaatsen.

Die obligaties moeten zorgen voor de noodzakelijke flexibiliteit en verscheidenheid aan financieringsbronnen.

Flinke risico-opslag
Investeerders ontvangen een op het eerste gezicht stevig dividendpercentage van 5,8 procent. Op andere preferente aandelen betaalt Randstad inmiddels niet meer dan 2,69 procent.

Het illustreert dat beleggers een flinke risico-opslag eisen voor het uitzendconcern dat in vrijwel alle markten haar omzet onder druk ziet staan. Bovendien lijkt een opleving van de wereldwijde uitzendmarkt nog niet aanstaande.

Bijstellen
Randstad zal gaan snijden in het dividend. De zwakke markt in vooral Europa van de bedrijfsstrategie en de dividenduitkering.

Nu is het dividend nog 1,25 euro per aandeel, maar omdat de uitkering meer dan 60 procent van de winst per aandeel bedraagt, moet het concern gaan snijden.
 BESTUURDER GESNEUVELD
-Randstad-bestuurder Brian Wilkinson heeft zijn koffers kunnen pakken.

-In maart 2012 werd hij nog voorgedragen voor een nieuwe termijn van vier jaar, maar zes maanden later is hij toch niet goed genoeg bevonden.

-Volgens president-commissaris Fritz Fröhlich waren er vorig jaar al twijfels over zijn functioneren, maar hebben ze Wilkinson toch nog "een kans willen geven".

In de maanden die volgden was "geen verbetering zichtbaar" en sprake van "niet overtuigende prestaties".

De 56-jarige Brit was verantwoordelijk voor Randstad's activiteiten in het Verenigd Koninkrijk, Australia en het Midden-Oosten.


Vanaf volgend jaar ligt de top van het dividend op 40 tot 50 procent van de winst per aandeel. Ook krijgen beleggers de keuze voor dividenduitkering in aandelen in plaats van baar geld.

Voorzichtiger
Het dividendbeleid van de uitzender was gebaseerd op "hogere aannames", zei topman Noteboom eind november nog tegen analisten.

"Dan moet je ook eerlijk zijn en zeggen dat de onderliggende aannames niet meer reëel zijn", voegde hij er destijds aan toe.

Die lagere aannames voor het kasstroomgenererend vermogen van de uitzendgigant kunnen ook wel eens gevolgen gaan hebben voor de goodwill die Randstad op de balans heeft.

Die bedraagt zo'n 2,5 miljard euro, vooral door de overname van concurrent Vedior in 2008.

Als Noteboom inderdaad verwacht dat eerder verwachte winsten door de zwakke economie niet meer haalbaar zijn, dan zorgen goodwillafboekingen voor een lager nettoresultaat.

Tijdens de bava wilden Noteboom en Van der Kraats geen voorschot nemen op de uitkomsten van de berekeningen waarmee Randstad nu nog bezig is. Beleggers moeten wachten tot 14 februari, als de uitzender de jaarcijfers publiceert.




Gerelateerde artikelen